Hvordan kom gin til verden - Historien om gin

Oprindeligt er væsken med udtræk af enebær brugt som medicin mod nyreproblemer. Det var den hollandske professor Dr. Silvius, som var ansat på Leyden Universitet. I 1650 lavede han en drik med udtræk af enebær og kaldte det for ”Jenever”, som er det hollandske ord for enebær.

Da englænderne og hollænderne sloges om deres besiddelser i den engelsk-hollandske krig i 1665 kæmpede hollænderne hårdere end normalt. Englænderne opdagede hurtigt at de hollandske krigere var påvirket af noget & havde meget mere frygtløshed og energi – ligesom vikingerne nogle århundreder tidligere havde kæmpet frygtløst under påvirkning af mjød og fluesvamp.

Hemmeligheden var Jeneveren, som englænderne kaldte “The Dutch courage”. Englænderne tog Jeneveren med tilbage til England, og det blev en succes. Englænderne blev dog trætte af ordret ”Jenever” og lavede derfor en sammentrækning af ordret som blev ”Gin”.

England får i 1690 et nyt statsoverhoved, manden her, var Kong William III. Kong William har hollandsk oprindelse og benytter derfor muligheden for at sætte afgiften ned på de produkter, der enten bliver produceret eller stammer fra Holland. Derfor forbyder han alt import af vin & spiritus, bortset fra Gin.

Det er her vi når til en af Englands største landeplager i historiebøgerne. Forbruget af gin er steget så voldsomt, grundet de høje afgifter og den forbudte import at den Engelske regering må indføre ”The Gin Act”

”The Gin Act” er i bund og grund en lov der gør afgiften på gin så høj at kun de rige havde råd til at drikke det. Det skaber voldsomme optøjer, folk får amok over hele landet og derfor må man imidlertid frafalde den beskatning man lige havde lavet igen.

I starten af år 1740 er produktionen af Gin i England stukket fuldstændig af. Faktisk er produktionen af Gin 6-7 gange større end produktionen af øl. Der fandtes i starten af 1740 omkring 17.000 beværtninger i England og de ca. 9.000 af dem var rene ginbare.

I 1751 forsøger den Engelske regering igen på ny at indføre ”The Gin Act”. Denne gang laver man lidt om i lovgivningen, hvor man autorisere forskellige forhandlere til at må sælge spiritus, faktisk lidt ligesom vi kender det i dag.

Der har alle dage været stor diskussion om, hvem der reelt set kom med den første gin, som mærke. Derfor har man i nutiden eftersøgt dokumentation for en opskrift, for at finde ud af hvilket gin-mærke der har lavet den første gin til befolkningen.

Bombay har dokumenteret en opskrift fra 1761 og er vel reelt et af de eneste destillerier der kan bryste sig med at producere gin efter en gammel opskrift.

Gin har sin gang i de næste 100 år, flere & flere mærker kommer til og bartenderne begynder så småt at ligge mærke til den fantastiske spiritus.

I år 1862 tager bartenderen Jerry Thomas ginnen til sig og opfinder blandt andet Martini, Gin Sling, Gin Fizz & Tom Collins.

Jerry Thomas er skyld i at samtlige bartendere verden over begynder at bruge gin som deres foretrukne spiritus.

Ginnen tager yderligere fart omkring 1870 da Schweppes lancere deres Indian tonic, som indeholder det stof man bruger mod uro i benene ”kinin” Kinin er også et produkt man benytter i østen mod malaria, især Englænderne fandt det meget brugt under deres kolonisering af Indien.

Gin har sin storhedstid indtil omkring 1930 hvor krakket på wall-street, 1. verdenskrig og import/export stoppet i USA gør sit indtog. I det hele taget tog cocktails sig en tur ned af stige indtil omkring 1962 da en ny filmstribe tager sit indtog verden over, James Bond.

James Bond drikker som bekendt Vodka Martini, herfra tager det fart for Vodka og Gin må stille sig bagerst i barskabet i mange år.

I starten af 05’-06’ begynder gin dog så småt at komme tilbage på det globale marked. Gin er også begyndt at indeholde mange flere ingredienser en tidligere, typisk ligger producenterne imellem 8-12 forskellige ”Botanicals” hvor en gin som f.eks. ”Monkey 47” har 47 forskellige Botanicals.

Der kommer hver dag nye brands fra både danske og udenlandske producenter, som er med til at udbrede viden om gin. I dag findes der ca. 7.500 forskellige gins og hvem ved? Måske der om 10 år er indført et nyt ”The Gin Act”.